banner

Belangrijke wijziging 2021in LED verlichting en besturingen: 

 

Langere levensduur LED-verlichting

LED-verlichting is een van de populairste maatregelen die waarvoor EIA wordt aangevraagd. De innovatie bij energiebesparende verlichting zit in de langere levensduur. Daarom kunt u in 2021 alleen EIA-voordeel krijgen voor lampen die een langere dan gemiddelde levensduur hebben. De eis voor energie-efficiëntie per vermogen ( lumen/Watt verhouding) wordt dus vervangen door een eis aan de levensduur. Deze moet voldoen aan de levensduurcriteria L90B50.

Energiebesparende lichtbesturingscomponenten

Wanneer deze voorzien zijn van (draadloze) communicatie met de LED driver, dan kunnen deze nu ook gemeld worden voor besparing bij verlichtingssystemen.
 

Hoe wordt de levensduur weergegeven?

Bij een armatuur worden branduren vermeld, met daarbij een L/B-norm. Logischerwijs neemt de lichtopbrengst van leds af gedurende hun levensduur. Dus als er 70.000 branduren worden genoemd is het wel belangrijk te weten wat de kwaliteit van de lichtopbrengst nog is tegen het eind. Daar is de L/B-norm voor. De L-waarde geeft aan wat de lichtopbrengst is na het genoemde aantal branduren. Een L-waarde van 90 betekent dus dat er na 70.000 branduren nog 90% van de oorspronkelijke lichtopbrengst over is.
De B-waarde is het % leds dat minder lichtopbrengst geeft dan de waarde geeft die bij L wordt genoemd. De B-waarde gaat altijd uit van een worst-case scenario en in praktijk kan dit positiever uitvallen. Wordt er na de L factor geen B waarde vermeld, dan is deze automatisch B50.

Complete EIA brochure van de Rijksoverheid:
EIA Verlichting uitgelicht:

FDL is bekend met de eisen die EIA stelt in verlichting en lichtsturingscomponenten.
Wilt u gebruik maken van de mogelijkheden om uw investering af te trekken van de fiscale winst,  dan kunnen wij u helpen met het opstellen van een plan zodat u hiervoor in aanmerking kunt komen. 

Neemt u gerust contact met ons op. 

Bron: Rijksoverheid EIA

^

artikelen geselecteerd